doc. Ing. Stanislav Mišák, Ph.D.
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava,
Fakulta elektrotechniky a informatiky,
Katedra elektroenergetiky
17. listopadu 15
708 33, Ostrava-Poruba
místnost CPIT E208
telefon: +420 59 732 9308
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

HomeTechnická diagnostikaTestovací diagnostika elektrických strojů

Testovací diagnostika elektrických strojů

Zkouška rázovou vlnou je jedna ze zkoušek na vinutí elektrických strojů. Tato zkouška se provádí při výstupní kontrole výroby a při periodických kontrolách elektrických strojů. Jedná se zejména o elektromotory a transformátory. Touto zkouškou se zjišťují poruchy typu mezizávitového a mezifázového zkratu, nestejného počtu závitů vinutí elektrického stroje a jiné nesymetrie vinutí.
Z diagnostických metod pro zjištění izolačního stavu elektrického stroje je nejvíce používanou zkouškou měření izolačního odporu. Na vinutí se připojí stejnosměrné napětí, zatímco jádro nebo kostra jsou uzemněné. Měření izolačního odporu je účinným nástrojem pro stanovení kvality izolace vinutí vůči zemi. K rozšířením této zkoušky patří zkouška polarizačního indexu a zkouška krokovým napětím.
Další zkoušky pro měření kvality izolace strojů jsou zkoušky vysokým střídavým a stejnosměrným napětím. Zkouška střídavým napětím má výhodu reálného napodobení zatížení, kterým je vystavena izolace během provozu. Zkouška stejnosměrným vysokým napětím umožňuje nabíjení vinutí pomalu po několik sekund, takže její energetické nároky jsou mnohem nižší. Touto metodou se dá rychle a přesně posoudit kvalita izolace vůči zemi.

Pro otestování závitové a fázové izolace se musí mezi závity a fázemi vytvořit napěťový rozdíl. Zkoušky stejnosměrným a střídavým proudem taková napěťová zatížení neposkytují. Při těchto zkouškách mají všechny závity a fáze stejný potenciál. Zkouškou, která dokáže generovat výrazná mezizávitová napětí, je srovnávací zkouška strmou vlnou.

Celý text je v pdf dokumentu.

Soubory ke stažení

Obsah

  1. Rázové jevy v jednovrstvé cívce
  2. Diagnostika izolace vinutí elektrických strojů strmou vlnou
Joomla templates by Joomlashine