doc. Ing. Stanislav Mišák, Ph.D.
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava,
Fakulta elektrotechniky a informatiky,
Katedra elektroenergetiky
17. listopadu 15
708 33, Ostrava-Poruba
místnost CPIT E208
telefon: +420 59 732 9308
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

HomeEMTP-ATPLaboratoř ochran

Úvod

V rámci projektu FRVŠ 1780/2003 „ Matematické modely pro laboratoř ochran" je vypracován univerzální matematický model pro zařízení laboratoře ochran s využitím programu EMTP-ATP. Využití programu EMTP-ATP volně navazuje na grantový projekt FRVŠ 503/2002, kde na konkrétních příkladech byl ukázán postup při vytváření vhodného modelu daného zařízení při užití programu. Vybavení laboratoře v současné době tvoří dva motorgenerátory, soubor generátorových ochran SPAG 332 a síťových ochran REF 54, fyzikální modely vedení a větrná elektrárna. Pro analýzu naměřených průběhů je vyžíván osciloskop LeCroy a Yokogawa.
Cílem řešení je využití daného matematického modelu pro demonstraci funkce jednotlivých zařízení laboratoře ochran při libovolné konfiguraci sítě (viz, Obr. 1) a následného proměření pomocí uvedené záznamové techniky.

Nejprve byl vytvořen model soustrojí motor-generátor, včetně řídící jednotky. Soustrojí je přitom tvořeno synchronním generátorem A8A4 buzeným derivačním budičem D1314/4, který je na společné hřídeli se stejnosměrným motorem 2SM200S s cizím buzením. Stejnosměrný motor je napájen z 6pulzního polořízeného usměrňovače. Na hřídeli soustrojí je také umístěno tachodynamo K 10A2, které je zapojeno do regulačního obvodu pohonu.

Celý text v dokumentu pdf.

Soubory ke stažení:

  • Příloha_1.pdf (pro stažení kontaktujte admina)
  • Příloha_2.pdf (pro stažení kontaktujte admina)
  • Příloha_3.pdf (pro stažení kontaktujte admina)
  • Příloha_4.pdf (pro stažení kontaktujte admina)
Joomla templates by Joomlashine