doc. Ing. Stanislav Mišák, Ph.D.
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava,
Fakulta elektrotechniky a informatiky,
Katedra elektroenergetiky
17. listopadu 15
708 33, Ostrava-Poruba
místnost CPIT E208
telefon: +420 59 732 9308
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

HomeModel sítěChránění asynchronních a synchronních motorů

Chránění asynchronních a synchronních motorů

Třífázové asynchronní motory s kotvou nakrátko jsou výrobně nejjednodušší a proto také nejběžněji používané motory. Vyrábějí se s výkonem přibližně od 100 W pro nízká napětí, až po vn motory s výkonem běžně do dvou MW. Jen výjimečně jsou navrhovány motory až do oblasti výkonů 20 MW.
Motory na nízké napětí jsou nejčastěji chráněny jističem s motorovou charakteristikou nebo jističem a stykačem s přídavným tepelným modulem. Jistič pak chrání vývod proti zkratu a tepelný modul působí při přetížení motoru.
Dnes se v pohonech často setkáme s nízkonapěťovými motory ve spojení s frekvenčními měniči. Používají se v případech, kdy je třeba zajistit plynulý rozběh zařízení nebo regulovat otáčky motoru. Frekvenční měniče map k dispozici všechny potřebné údaje o zatížení motoru. To jim umožňuje regulovat tak, že k nebezpečnému přetěžování motoru vůbec nemůže dojít. Celé zařízení se pak chrání jen proti zkratům.
V oblasti vysokého napětí 6 kV a někdy i 10 kV se navrhují motory větších výkonů. Spodní hranice se zde pohybuje od 150 kW. Ceny těchto vn motorů jsou vysoké a proto jsou zde také vysoké požadavky na jejich chránění. Pod pojmem motorová ochrana se vždy jedná o celý soubor ochran. Mezi základní funkce patří zkratová ochrana, ochrana rozběhu motoru, tepelný model, zemní ochrana a ochrana při nesymetrii. Další používané funkce jsou například ochrana při podpětí, počítadlo startů motoru a blokování dalšího zapnutí při překročení dovoleného počtu startů za hodinu, ochrana při zablokovaném rotoru ve spojení se snímačem otáček, tepelná ochrana využívající přímé měření teploty vinutí a ložisek motoru. Pro kontrolu technologie se používá podproudová nebo podvýkonová ochrana. Ta pomůže rychle odhalit roztržení spojky, přetržení pasu dopravníku nebo ztrátu dopravované kapaliny u čerpadla.
Celý text je v dokumentu pdf.
Soubory ke stažení
  • Chraneni_AM.pdf (pro stažení kontaktujte admina)
Obsah
  1. Tepelný model
  2. Ochrana rozběhu
  3. Ochrana proti opakovaným startům
  4. Zkratová ochrana
  5. Zemní ochrana
  6. Ochrana při nesymetrii
  7. Podpěťová ochrana
  8. Podproudová ochrana
  9. Tepelná ochrana
  10. Diferenciální ochrana
  11. Ochrany asynchronních motorů z pohledu ČSN
  12. Chránění synchronních motorů
Joomla templates by Joomlashine