doc. Ing. Stanislav Mišák, Ph.D.
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava,
Fakulta elektrotechniky a informatiky,
Katedra elektroenergetiky
17. listopadu 15
708 33, Ostrava-Poruba
místnost CPIT E208
telefon: +420 59 732 9308
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

HomeModel sítěChránění generátorů elektráren malých výkonů

Chránění generátorů elektráren malých výkonů

Větrné a malé vodní elektrárny jsou řazeny z hlediska výkonu mezi malé zdroje elektrické energie rozptýlené do různých lokalit. Při úvahách o realizaci takových elektráren je nutné zvažovat aspekty ekonomické a technické. Takto vyrobená elektrická energie může být použita k vlastní spotřebě výrobce - např. k osvětlení, vytápění objektů, k ohřevu vody. U větších zařízení je také možné dodávat vyrobenou elektrickou energii do veřejné rozvodné sítě na základě smluvního vztahu s distribuční společností. Výhodné je použití malých větrných elektráren pro výrobu elektrické energie v místech bez přípojky elektrického energie z rozvodné sítě (např. rekreační zařízení).
Pro tyto elektrárny mohou být použity asynchronní nebo synchronní generátory, méně často dynama a v poslední době i generátory reluktanční. Pro lepší časové využití se mezi asynchronní či synchronní generátor a síť vkládá statický frekvenční měnič. U takovéto soustavy se napětí nejdříve usměrní a pak upraví na požadovanou frekvenci.
Jak bylo uvedeno v těchto elektrárnách jsou velmi často používány asynchronní generátory. Asynchronní stroje podobně jako většina strojů malého výkonu jsou vyráběny jako motory. Pro chod v generátorickém režimu je nutno upravit některé jeho charakteristické veličiny. Jde zejména o otáčky, výkon, účiník, proud a účinnost stroje. Některé ochrany se užívají bez rozdílu toho o jaký druh generátoru jde. Některé jsou však specifické pro ten který druh použitého generátoru. Podle „Pravidla pro paralelní provoz zdrojů se sítí provozovatele distribuční soustavy", příloha 4, listopad 2004 je zapotřebí zajistit ochrany s následujícími funkcemi viz tabulka 4.1.

Celý text je v pdf dokumentu.

Soubory ke stažení

  • Chraneni_generatoru_MVE.pdf (pro stažení kontaktujte admina)

Obsah

  1. Nastavení základních číslicových ochran pro chránění generátorů elektráren malých výkonů
  2. Asynchronní generátory jako zdroje elektrické energie větrných elektráren
  3. Asynchronní stroj pracující jako generátor
  4. Matematický model malé větrné elektrárny s asynchronním generátorem s kotvou nakrátko
Joomla templates by Joomlashine