doc. Ing. Stanislav Mišák, Ph.D.
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava,
Fakulta elektrotechniky a informatiky,
Katedra elektroenergetiky
17. listopadu 15
708 33, Ostrava-Poruba
místnost CPIT E208
telefon: +420 59 732 9308
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

HomeModel sítěFunkce číslicových ochran

Funkce číslicových ochran

Elektrizační soustava (dále jen ES) se skládá ze složitých a cenově nákladných zařízení. Velmi důležitým požadavkem je, aby byl zajištěn spolehlivý a bezporuchový chod celé soustavy. Pro dosažení tohoto cíle se instalují v elektrizační soustavě elektrické ochrany.

Ochrana je zařízení, které kontroluje chod a zajišťuje provozní bezpečnost a spolehlivost určité části energetické soustavy ( alternátoru, transformátoru, vedení atd.). Pomocí přístrojových transformátorů proudů (dále jen PTP) a napětí (dále jen PTN), popřípadě dalších čidel, získává informace o jednotlivých veličinách chráněného objektu. Tyto informace jsou ochranou zpracovány a ta musí rozlišit, zda se chráněný objekt nachází v normálním stavu, nebo zda jde o poruchu. V případě poruchy zamezuje ochrana havárii chráněného zařízení (vypnutím, odbuzením...) a zároveň také vysílá signál pro obsluhu. Obsluha může nastavovat parametry ochrany, např. měnit její citlivost nebo časové zpoždění.
Úkolem ochrany je omezit následky vzniklých poruch, nebo jím předcházet.

Chráněný objekt je určitý prvek elektrizační soustavy, pod kterým musíme chápat, jak jednotlivá zařízení ( generátory, motory, transformátory, vedení atd.), tak i množinu celého systému těchto zařízení ( elektrárna). Okamžitou funkci chráněného objektu lze určit pomocí stavových veličin.
Stavová veličina je to fyzikální veličina, která charakterizuje současné chování chráněného objektu. Může to být proud, napětí, teplota, frekvence atd.

Celý text v dokumentu pdf.

Soubory ke stažení

  • Funkce_cislicovych_ochran.pdf (pro stažení kontaktujte admina)

Obsah

  1. Ochrany v energetice a průmyslu
  2. Rozdělení ochran
  3. Základní požadavky na funkci ochran
  4. Teorie chránění
  5. Technická data pro výpočet nastavení ochran
  6. Výpočet zkratů
  7. Výpočty zkratů v praxi
Joomla templates by Joomlashine