doc. Ing. Stanislav Mišák, Ph.D.
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava,
Fakulta elektrotechniky a informatiky,
Katedra elektroenergetiky
17. listopadu 15
708 33, Ostrava-Poruba
místnost CPIT E208
telefon: +420 59 732 9308
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Analýza hluku

Vědou, která se zabývá sledováním šíření zvuku ve frekvenčním pásmu je Akustika. Hovoříme o třech pásmech infrazvuk, slyšitelné pásmo, kterým se zde budeme zabývat, a ultrazvuk.
Většina zvuků které jsou předmětem zájmů techniků nazýváme hlukem. „Hlukem se obecně rozumí akustický signál, jehož působení je nežádoucí. Ale ne všechny zvuky jsou nechtěné, příkladem může být hudba, zpěv, ale také např. v medicíně ultrazvuk využívaný k obrazu tkání a v technice jako prostředek diagnostiky materiálových trhlin nebo také sonar jako podmořská detekční pomůcka.
Moderní akustika nachází velké uplatnění v praktických aplikacích. Bez specialistů aplikujících teoretické poznatky do praxe se neobejde žádný z velkých průmyslových podniků. Přesnost a kvalita strojů totiž souvisí s jejich hlučností a hlučný stroj se také obtížněji prodává (ekonomické hledisko). Pomocí akustických parametrů lze také zjišťovat technický stav zařízení.
Zvuk je přirozeným projevem přírodních jevů a životní aktivity člověka. Kvůli vysokým hladinám hluku jak v pracovním tak i obytném prostředí se sledování hlučnosti stává činností společensky nezbytně potřebnou k ochraně životního prostředí a je řazeno ihned za sledování znečištění ovzduší a povrchových vod. Jednou z nejzávažnějších vlastností zvuku je, že se dobře šíří i na poměrně velké vzdálenosti a to vzduchem, vodou nebo i pevnými hmotami. Alarmující je roční nárůst hluku našeho životního prostředí v průměru asi o 1 dB ročně.

Celý text je v pdf dokumentu.

Soubory ke stažení

Obsah

  1. Úvod
  2. Základní pojmy a veličiny
  3. Účinky hluku na člověka
  4. Posouzení hlukové zátěže
  5. Šíření zvuku z bodového zdroje
  6. Útlum zvuku ve venkovním prostoru
  7. Odraz zvuku
  8. Šíření zvuku ve vnitřním prostoru
  9. Hluk elektrických strojů
  10. Laboratorní úloha – Měření hlukových emisí elektrického stroje
Joomla templates by Joomlashine