doc. Ing. Stanislav Mišák, Ph.D.
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava,
Fakulta elektrotechniky a informatiky,
Katedra elektroenergetiky
17. listopadu 15
708 33, Ostrava-Poruba
místnost CPIT E208
telefon: +420 59 732 9308
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

HomeTechnická diagnostikaDiagnostika elektrického oblouku v síti NN

Diagnostika elektrického oblouku v síti NN

Elektrický výboj je fyzikální jev, v němž se izolant vlivem převážně tepelných procesů, které v něm probíhají, stává vodičem elektrického proudu. Průchod proudu plynným dielektrikem je možný pouze v případě, že se v prostoru mezi elektrodami vyskytují elektricky nabité částice, tzn. v prostoru mezi elektrodami existuje rozdíl potenciálů.
Klasifikaci elektrických výbojů lze provést podle několika různých kritérií a hledisek. Mezi základní rozdělení, patří dělení podle doby trvání elektrického výboje a to na ustálené a přechodné. Ustálené výboje dále dělíme na samostatné a nesamostatné, kdy hlediskem jsou podmínky pro vznik a udržení výboje.
Nesamostatné výboje potřebují vnější zdroj nosičů náboje, nebo zdroj energie schopný ionizovat atomy případně molekuly ve výbojové dráze. Proudy protékající výbojovou dráhou nesamostatných výbojů jsou velmi malé, neboť zvětšení proudu by mělo za důsledek přechod výboje mezi samostatné výboje. Jako typický příklad nesamostatného výboje lze uvést nesamostatný výboj ve fotonce a oblouk s nízkým napětím hoření, Towsendův výboj.

Celý text je v pdf dokumentu.

Soubory ke stažení

Obsah

  1. Elektrické výboje
  2. Diagnostika elektrického oblouku v sítí NN
  3. Laboratorní úloha – Diagnostika elektrického oblouku v síti NN
Joomla templates by Joomlashine